VŠE Family Business Club v akademickém roce 2022/2023

Po celou dobu studií hledal Josef Sluťák, nástupce v rodinné firmě IZOPOL DVOŘÁK, lidi v podobné pozici jako on. Povedlo se mu to až poměrně nedávno, kdy jako absolvent VŠE přišel do VŠE Family Business Clubu. „Vidím v tom velký smysl, předáváme si rady, sdílíme zkušenosti i situace, které řešíme. Po setkání odcházím vždy plný inspirací a nových myšlenek,“ popisuje Josef.

VŠE Family Business Club při CRF funguje od roku 2021 na podobném principu jako další studentské organizace a kluby na univerzitě. Pravidelná setkání vždy navštěvuje skupina 20–30 účastníků, celkově má klub již desítky členů. Schází se zde nástupci v rodinných firmách, a to jak studenti, tak absolventi. V právě uplynulém akademickém roce 2022/2023 se uskutečnila celkem 4 setkání.

Na podzimním a zimním setkání představili téma rodinného podnikání Adam Kuršel a Diana Blažková. Adam je již 8. generací významné podnikatelské rodiny. Jeho přednáška se věnovala spletité historii, kterou má jeho rodina díky rodinné kronice dobře zmapovanou. Je to vlastně jedinečná učebnice podnikání. Její pokračování dnes píše právě Adam.

Diana Blažková představila oděvní značku BLAŽEK, kterou založil její otec Ladislav Blažek. Zaměřila se především na nedávnou historii firmy, kdy se společnost dostala do existenčních problémů kvůli pandemii koronaviru. Podařilo se jí ale tímto obdobím úspěšně projít.

Letní semestr jsme začali netradičním workshopem s názvem Jak změnit firemní kulturu, abyste nastartovali rozvoj rodinné firmy, který pro členy klubu pomohl připravit Michal Andera z Katedry podnikání.

Na téma inovací v rodinných firmách navázala květnová prezentace Sabiny den Brinker z rodinné firma ALBA CR spol. s r.o. Sabina do firmy nastoupila po absolvování Fakulty podnikohospodářské a ve firmě se věnuje právě zavádění inovací, rebrandingu a nastavování procesů.

Děkujeme všem členům za účast na akcích VŠE Family Business Clubu a na závěr připojujeme krásnou recenzi na naše aktivity od Amálie Hilgertové z rodinné firmy HIKO SPORT, která studuje Fakultu mezinárodních vztahů.

„Na FB clubu oceňuji nejvíce sdílení zkušeností s rodinným podnikáním. Na cvičeních a přednáškách si většinou vždycky u zmiňovaných doporučení a zkušeností říkám: “No jo, ale tohle pro nás neplatí, my jsme rodinná firma, a ne nějaký korporát.” Proto jsou pro mě zkušenosti ostatních příslušníků rodinných firem tak cenné. Jsou to použitelné věci do praxe, které už na půdě rodinné firmy fungují, nebo naopak nefungují. Také oceňuji ten pocit sdílení podobných problémů. Člověk má pak pocit, že v tom není sám. V neposlední řadě je to pak sdílení zkušeností v oblasti rodinných vztahů v rámci firmy. Je to křehký balanc, a proto je každá rada drahá.“ 

Moc děkujeme a těšíme se na viděnou v příštím akademickém roce 🙂

Noví členové se mohou hlásit tady.

VŠE Family Business Club