VŠE Family Business Club pro studenty a absolventy VŠE z podnikajících rodin

Podnikají vaši rodiče? Děti? Vzdálenější příbuzní? Jste v tom s nimi nebo zvažujete, zda se do podnikání zapojit? Rodinné podnikání je velmi specifická oblast, proto na VŠE již druhým rokem funguje VŠE Family Business Club. Setkávají se v něm spolužáci a absolventi VŠE, kteří mají s rodinným podnikáním osobní zkušenost. Všichni členové klubu řeší podobná témata a mohou se navzájem inspirovat.

Členové VŠE Family Business Clubu se v prostorách školy schází 4 x do roka. Jsou mezi nimi pouze rodinní příslušníci podnikajících rodin. Každé setkání má svého hlavního řečníka z řad členů klubu. „Jeden z nás představí firmu své rodiny, její vývoj, současnou situaci a s ostatními členy diskutuje nad tématem, se kterým potřebuje poradit,“ popisuje student Samuel Doksanský.

Organizaci VŠE Family Business Clubu zajišťuje naše Centrum pro rodinné firmy. Vznik klubu inicioval akademický ředitel CRF Martin Jurek, který se v předmětech souvisejících s rodinným podnikáním setkával se studenty z podnikajících rodin. Všichni řešili velmi podobné otázky: „Jak se vyrovnat s tím, že můj příbuzný je zároveň mým nadřízeným? Jak si jako nástupce získat respekt služebně starších zaměstnanců? Jak oddělovat osobní a pracovní hovory?“

Odpovědi nejsou jednoznačné a nejlepším způsobem, jak najít vhodné řešení je vyslechnout a sám pro sebe si vyhodnotit zkušenosti členů ostatních podnikajících rodin. „Největším přínosem klubu je vzájemné sdílení toho, co naši studenti a absolventi v rodinných firmách zažívají a navazování nových přátelství,“ říká vyučující Martin Jurek, který každé setkání VŠE Family Business Clubu moderuje.

Klub se z prvních 12 členů postupně rozrostl na dnešní padesátku členů. „Přidanou hodnotou je pro fakt, že se mezi sebou daleko méně stydíme a máme i více odvahy mluvit o problémech v rodinném podnikání. Jelikož to, co například řeším teď já, pravděpodobně již někdo řešil a může mi dát svůj pohled na danou věc,“ říká Adam Kuršel, který podniká spolu se svým otcem a bratry.

VŠE Family Business Club se setkává 2 x ročně. Přihlásit se můžete kdykoliv.

VŠE Family Business Club pro studenty a absolventy VŠE z podnikajících rodin