Studentské projekty v rodinných firmách

Firmy na půdě naší univerzity potkáte poměrně často. Odborníci z praxe mají své místo ve výuce i méně formálních přednáškách pro studentské kluby a organizace. To vše jsou skvělé příležitosti, jak studenty pro byznys i konkrétní obor nadchnout. Už méně je tu ale příležitostí, kdy studenti naopak chodí do praxe poznávat svět firem. Proto je jedním z cílů Centra pro rodinné firmy (CRF) propojovat akademický svět a praxi. CRF vytváří komunitu rodinných podniků, které studenty provedou svým provozem, stráví s nimi cenný čas a otevřeně odpovídají na jejich otázky. Tato zkušenost je pro naše studenty neocenitelná! A z ohlasů víme, že spokojené jsou i firmy.

V zimním semestru měli možnost takto s firmami spolupracovat studenti anglicky vyučovaného kurzu Strategy and Succession in Family Businesses. Podívali se do českých rodinných firem

Grada Publishing, a.s. (největší nakladatelství odborné literatury působící v České republice), PRVNÍ CHODSKÁ s.r.o. (specialista na střechy a střešní materiály pro firmy i koncové zákazníky), FENIX GROUP a.s. (dodavatel topných zařízení),
Fa RENE a.s. (prodej a servis vozů Mercedes-Benz),
MORIS design s.r.o. (podniká v oblasti instore designu, brandingu a POS materiálů),
SERVISBAL OBALY s.r.o. (Výroba obalů na míru pro malé i velké firmy),
GRUND a.s. (výrobce koupelnových předložek).

Hlavním tématem studentských prací bylo téma nástupnictví v rodinných firmách. Jak tuto otázku jednotlivé firmy řeší, zda a jak moc je pro ně téma aktuální. Studenti měli jedinečnou možnost aplikovat teoretické modely, klasifikace a typologie na unikátní příklady z firem. Navíc se s představiteli firem mohli osobně setkat a vést s nimi otevřený rozhovor.

Také firmy takové příležitosti velmi vítají a mnohé z nich si chválí osvěžující spolupráci se studenty. I možnost podívat se na situaci ve firmě z nadhledu.

Děkujeme všem zúčastněným rodinným firmám, která postupně představíme v medailoncích na našich sociálních sítích, jako Facebook a LinkedIn.

VŠE