Obleky, vany i krmení pro domácí mazlíčky, za kterými stojí rodinné firmy zaujaly studenty VŠE

V letním semestru se studenti anglicky vyučovaného kurzu Strategy and Succession in Family Businesses opět vypravili na rozhovory s představiteli významných rodinných firem. Zkoumali specifické aspekty rodinného podnikání, téma nástupnictví v rodinných firmách i různá pojetí rodinného byznysu.

Poznali firmy, které se rodinnými podniky staly spíše náhodou a do budoucna o to být rodinnou firmou neusilují, ale i společnosti, které na udržení podniku v rodinných rukou cílevědomě pracují. Pro studenty znamenala spolupráce s představiteli rodinných firem výjimečnou příležitost, kdy mohli nahlédnout do jejich strategického uvažování a teoretické modely a nástroje aplikovat v praxi. Z ohlasů víme, že co nejčastější propojování výuky a praxe oceňují i firmy, které tak mohou zůstat se studenty a absolventy v kontaktu. Navíc mají díky výstupům ze studentských prací příležitost podívat se na své podnikání s odstupem, očima mladých lidí stojících mimo každodenní fungování jejich firem.

Jedním z cílů Centra pro rodinné firmy (CRF) je dívat se na rodinné podnikání jak z akademického hlediska, tak z pohledu podnikové praxe. CRF vytváří komunitu rodinných podniků, které studenty provedou svým provozem, stráví s nimi cenný čas a otevřeně odpovídají na jejich otázky.

V uplynulém semestru se studenti podívali do velmi různorodých firem. K výrobci obleků a pánské módy, který ustál krizi spojenou s covidem. Do největší sítě prodejen koupelnového a kuchyňského vybavení na českém trhu. Do největšího velkoobchodu s krmivy a potřebami pro zvířata v ČR, která provozuje i maloobchodní síť prodejen SUPER ZOO. Do nakladatelství, ze kterého manželský pár vybudoval největší vydavatelskou společnost v Česku. Řetězce, který české bagety dostal i na trhy v zemích Afriky a Blízkého východu. Společnosti poskytující informační systémy a řešení z oblasti informačních technologií. I k tradičnímu výrobci klavírů a pianin z východních Čech.

BLAŽEK

SIKO KOUPELNY & KUCHYNĚ

Plaček Pet Products s.r.o.

Albatros Media a.s. 

Crocodille ČR, spol. s r.o.

UNICORN a.s.

PETROF, spol. s r.o.

Děkujeme všem zúčastněným rodinným firmám, která postupně představíme v medailoncích na našich sociálních sítích, jako Facebook a LinkedIn.

Obleky, vany i krmení pro domácí mazlíčky, za kterými stojí rodinné firmy zaujaly studenty VŠE