Předání podílů v rodinné firmě nástupcům

Se členy VŠE Family Business Clubu jsme na našem setkání dne 6. 10. 2023 mluvili o tom, jak vypořádání podílů v rodinné firmě vnímá generace nástupců. To, co zaznělo potvrzuje, že jednoduchý a na všechny případy aplikovatelný model vyřešení podílů neexistuje…. Bohužel. A proč?  

  • Každý z nástupců je do rodinného podnikání „ponořený“ v jiné míře.
  • Každý své působení v rodinné firmě vnímá jinak, každý má různá očekávání.
  • Rodiče každého z nástupců přistupují k vlastnickému nástupnictví jinak.
  • Každá rodina je různě „složitá“.

Jak tedy v otázce vypořádání podílů v rodinné firmě postupovat, abyste našli ten nejlepší recept přesně pro vás?  

  1. Mluvte spolu 

Zeptali jste se svých dětí, zda se chtějí v rodinné firmě realizovat, resp. jak? Nebo zda chtějí pokračovat a rozvíjet to, co už v ní dělají? Na jaké pozici se v rodinné firmě jednou vidí? Jaké jsou jejich plány v osobním životě? Jaké mají osobní cíle?  Je dobré, když podobné otázky děti pokládají i svým rodičům. Teprve na základě odpovědí můžete spřádat další plány tak, aby rodinné podnikání bylo skutečně společným projektem rodiny a každý si našel dle možností své místo. 

    

  1. Buďte v tom správném kruhu

Nezapomněli jste na 3 propojené kruhy rodinného podnikání?  

Kruh rodiny 

Kruh firmy / podnikání 

Kruh majetku / vlastnictví.  

V kruhu rodiny je přirozené uplatňovat princip rovnosti (všichni dostanou stejně) nebo princip potřeby (ten, kdo potřebuje nejvíc dostane nejvíc). Tyto principy ale nelze aplikovat v kruhu podnikání. Není povinností rozdělit firmu na stejně velké části dle počtu nástupců. Důležité je, aby tento rozdíl všichni členové rodiny chápali. A to už se vracíme zpět k bodu 1.  

  1. Inspirujte se a poučte se

Zajímejte se o příběhy rodinných firem, které si fází předávání firmy a podílů prošly. Příběhy se snažíme uveřejňovat například na webu CRF v sekci články 

Spousta inspirace naleznete i v našich kurzech Budujeme rodinnou firmu pro příštích 100 let a Rodinná rada 

  1. Myslete na další generace 

Přemýšejte o tom, co by přístup, který zvolíte pro rozdělení podílů v rodinné firmě, mohl způsobit v dalších generacích. Pokud máte 3 děti a firmu rozdělíte mezi ně na stejné tři třetiny, jak to bude vypadat v generaci vašich vnuků? A pravnuků?  

Držte se následujícího obecného pravidla: pokud bude mít rodinná firma jednoho vlastníka, stačí, když v ní vytvoříte jednoduchou řídící strukturu. Pokud bude mít vlastníků více, je třeba mít komplexnější řídící strukturu a věnovat jí větší pozornost. Rodina si také může stanovit určité podmínky pro to, kdy se její členové mohou stát vlastníky. Například podmínku absolvovat speciální vzdělávací program pro odpovědné správce či MBA, mít praxi tří let na manažerské pozici apod. 

  1. Otestujte se

Nebojte se drsnějších „zkušebních“ otázek.  

  • Co kdyby si vaše děti musely svůj podíl v rodinné firmě koupit? 
  • Co kdybyste peníze z prodeje firmy věnovali na filantropické účely?

  1. Nezapomeňte na manželku/manžela či partnerku/partnera

Významný vliv na vaše potomky mají jejich životní partneři a partnerky. Navíc právě oni se budou významně podílet na výchově další generace – ať mají či nemají podíl ve firmě. Proto je dobré zahrnout do diskuse i nové příbuzné. Přizvat je k rodinným radám a pomoci jim k tomu, aby měli čas se jich účastnit (například zajistit hlídání menších dětí).  

Rozdělení podílů v rodinné firmě